Корица Изследване на операциите

Изследване на операциите


интернет книжарница "Нова звезда"
Автор: Митко Димитров

Издателство:УНСС

Корична цена:12.00 лв.
Отстъпка:3.00 лв. (25.00 %)
Цена:9.00 лв.
ISBN:954-494-672-1
Година:2013
Подвързия:Меки корици
Страници:247
Език:Български

Изследването на операциите започва тогава, когато за обосноваване на дадено решение се използва един или друг математически апарат. За пръв път изразът изследване на операциите се среща по време на Втората световна война, когато във въоръжените сили на САЩ и Англия са сформирани специални групи от научни работници в областта на физиката, математиката и инженерните науки, подготвящи проекти за решение на командващите бойните действия. Впоследствие изследване на операциите разширява областта на своите приложения в промишлеността, селското стопанство, строителството, търговията, транспорта, комуникации и други.

Книгата е резултат на продължителна работа със студентите от специалностите "Информатика", "Маркетинг" и "Маркетинг и мениджмънт" в "УНСС- София". Разгледана е методологията, конкретни методи от някои направления на изследване на операциите и тяхното приложение. Направен е подробен анализ на чувствителността на моделите от линейното оптимиране.

В глава, посветена на теорията на игрите, са изследвани някои модели от анализ на конфликта. Подробно е изложена хипер-играта и някой нейни приложения. Останалата част е посветена на теорията на статистическите решения, динамичното програмиране и марковските процеси за вземане на решения.

Книгата може да се използва от студентите от дисциплините "Изследване на операциите", "Управление на операциите" и "Количествени методи", изучавани в "УНСС - София" и други висши учебни заведения.