Корица Художникът Клара Обретенова

Художникът Клара Обретенова


Автор: Александър Обретенов

Издателство:

Корична цена:10.00 лв.
Отстъпка:3.00 лв. (30.00 %)
Цена:7.00 лв.
ISBN:978-619-9078-4-3
Година:2017
Страници:760
Език:Български

Електронната книга „Художникът Клара Обретенова” 2017 г. включва 3 тома (части) с общ обем 760 страници с 800 картини и 200 снимки от живота и изложбите на Клара. Представлява синтезирано представяне на живота и творчеството й в картини и библиографски справки.

Родена на 17.08.1921 г., тя завършва висше медицинско образование в столицата на  Австрия - Виена. Трудовия си стаж проф. д-р Клара Даскалова - Обретенова изкарва в Института по микробиология към БАН.

            След пенсионирането си по болест на 53 години, тя се включва в кръжока по рисуване към профсъюзния дом „Георги Димитров” - София, а по-късно – към читалище „Г. С. Раковски”. За 33 години упорит труд тя успява да нарисува над 900 картини на цветя, пейзажи, възрожденски сгради и портрети.

Последните й картини, които нарисува на 85 годишна възраст бяха на далечния й прадядо – първият български архитектон Алекси Рилец, проектирал и ръководил строежа на източното, северното и западното крило на Рилския манастир с което дава и цялостния облик на съвременния манастир. Благодарение на вродения си интерес към историята, археологията и архитектурата, с много пламък и жар в продължение на 25 години Клара успява да проучи живота и делото на този велик българин, наричан не случайно патриарх на българската архитектура, който в условията на турско робство успява на два пъти – през 1816 – 1819 и след пожара в манастира – през 1833 г. да обедини усилията на около 3000 майстори, калфи и чираци за да въздигнат този признат от международната организация ЮНЕСКО паметник на световната култура.

Клара публикува две книги за големия майстор на български език – „Полетът на майстор Алекси Рилец през вековете” и на английски език – „Arhitekton Alexi Rilets”, както и 5 статии.

Клара почива на 17.09.2008 г. (на 87 години) – денят на вярата, надеждата и любовта. Тя вярваше в прераждането. А то се състои в уважение и преклонение към Човека и Твореца.

            Поради големия обем на книгата и невъзмостта да се събере в един компютърен файл, тя е разделена на 3 части:

 

I ЧАСТ

ПРЕДИСЛОВИЕ

Картини на Клара

          Цветя

          Натюрморт

 

II ЧАСТ

ПРЕДИСЛОВИЕ

Картини на Клара

          Пейзажи

          Портрети

Клара през погледа на други художници

 

IIIЧАСТ

ПРЕДИСЛОВИЕ

Изложби на Клара

Цитати от възпоменателни тетрадки

Трудна ли е третата възраст?

Списък на публикациите на Клара

Стихотворения посветени на Клара

 

                                                                                              Автор:   al_obr_obretenov@abv.