Корица Архитектон Алекси Рилец

Архитектон Алекси Рилец


Автор: Александър Обретенов

Издателство:

Корична цена:10.00 лв.
Отстъпка:3.00 лв. (30.00 %)
Цена:7.00 лв.
ISBN:978-619-90798-2-9
Година:2017
Страници:370
Език:Български

По случай 200 годишнината от началото на строежа на Рилския манастир в съвременния му вид публикувахме електронно издание на книгата "Архитектонът Алекси Рилец" 2017 г. Съдържа 370 страници и 280 снимки.

“… От тук се започна да се обновява тази светла

обител при господина отца игумена хаджи Кесарий и

при епитропа Теодосий и при господина кир Йосифа

скевофилакса в 1816 година. В лето 1816 май, ден първи.

Алекси архитектон сиреч оустабаши.

И това пишещият е ученик на този Йосиф”

Рилският манастир със своята над 1080 годишна история е една от най-старите светини на България. Преживял и византийското и турското робство, обявен от ЮНЕСКО за “Паметник на световната култура”, той не случайно е наречен “Душата на народа”.
В книгата са посочени някои от приносите на първия български архитектон Алекси Рилец в архитектурното изкуство при изграждането на Рилския манастир (1816-1819 г.) и възстановяването му след пожара в 1833 г. Те се изразяват главно в четири направления:

- Изграждането на външната фасада като монументална крепост;

- Построяването на уникалната магерница с голям брой арки и стабилизиращи изравнителни пояси, които я превръщат в художествена творба с превъзходни функционални и вентилационни качества;

- Оформянето на вътрешната фасада на манастира с просторни чардаци, колонади в малък и голям архитектурен ред в два варианта (с и без междинни арки), с кьошкове с различна форма и красота, със своеобразни пожарозащитни стени;

- Постигане на хармония между съграденото, вековната Хрельова кула и величествената природа върху неравен, несиметричен и труднообладяем терен.

Това събитие е изключително по своята същност, смелост и мащаб не само за българското Възраждане, но и за цялата национална история. Този невероятен строеж обединил мислите и мечтите на църковните дейци от Мизия, Тракия и Македония, събрал значителни дарения на стотици български градове и села обединява и многобройните дюлгерски еснафи от цяло българско. Стотици строителни групи, дюлгерски тайфи, зидари, каменоделци и дърводелци са привлечени от патриотичния призив да въплътят народната мечта в националния манастир, неповторим и невероятен, дръзнал като авангард на нацията да се мери с преславната Света Гора.

В средата на източното крило архитектон Алекси Рилец е замислял вграждане на висока часовникова кула с камбанария която да се извисява над Хрельовата и да напомня, че всички простосмъртни са подвластни на времето. Такива часовникови кули са вградени в средата на източните крила на по-големите Атонски манастири. Вероятно това е причината това крило да бъде изградено само на 1/3 от цялата си дължина по време на строежа му през 1816 г.

През 1834 - 1837 г. майстор Павел строи манастирската църква, а през 1846 - 1847 г. майстор Миленко - южното крило в унисон с построените вече манастирски крила. През 1962 г. без да се съобразят с архитектурното начало съвременни строители доизграждат източното крило зад църквата.

В книгата е направен и опит да се проучат и останалите творения на архитектон Алекси Рилец, както и да се проследи и проучи и рода му.
Първият български архитектон Алекси Рилец е роден през 1760 г. в с. Лазарополе Дебърско (Западна Македония) и е починал през 1850 г. в село Рила (днес град) на 90 годишна възраст. Първите си уроци получава от дядо си – Филип Бързака (Филе) е роден около 1710 г. в с. Лазарополе (Дебърско) – прочут майстор дърводелец – марангьоз: правел софри, долапи, вратници, потони. Родът на Алекси Рилец е сред най-известните родове - дърворезбари. Баща му – майстор Петър Филипов Бързаков, известен и като Гарката, Петре Филипович, роден 1740 в с. Гари (Дебърско) е известен учител по дърворезба, художник и архитект – основател на прочутата Дебърската дърворезбарска школа, чичовците му дърворезбари – Марко, Йован и Йосиф Филипови и баджанаците му дърворезбари - Макрий Негриев Блажев (Макарий Фръчковски) и Димитър Гешов Станишев дават своя отпечатък върху таланта и творчеството на архитектона.
Вече се знаят подробности за:

- Връзката межу архитектон Алекси Рилец и младия майстор Кръстю Дебърлията;

- Връзката между архитектон Алекси Рилец и 40 години по-младия от него майстор Никола Фичев (Колю Фичето);

- Значението на масонските символи, поставени в Рилския манастир.
Тези, и още други подробности, свързани с изграждането на Рилския манастир и сградите около него наложиха издаването на настоящето трето издание на книгата с предишно заглавие „Полетът на майстор Алекси Рилец през вековете”.

 

                                                                                              Автор:   al_obr_obretenov@abv.bg