Корица Дърворезбарят Васил Даскалов

Дърворезбарят Васил Даскалов


Автор: Александър Обретенов

Издателство:

Корична цена:10.00 лв.
Отстъпка:3.00 лв. (30.00 %)
Цена:7.00 лв.
ISBN:978-619-90798-5-0
Година:2017
Страници:760
Език:Български

Електронната книга „Дърворезбарят Васил Даскалов” 2017 г. включва 5 тома (части) с общ обем 760 стр. със 700 снимки. Тя обхваща основните дейности от разнообразния и изпълнен с творческа енергия живот на инж. Васил Даскалов. Поради невероятно големия обем на създадените от него творби (около 7000 бр.) и липсата на снимков материал, в петте части на книгата са показани само около 10 %  от тях.

Дърворезбарят Васил Даскалов е роден на 11.02.1951 г. в гр. Дупница. Основно образование получава в с. Джерман – Кюстендилско, родното място на баща му – Владимир Даскалов. Средно образование завършва в родния си град. Дипломиран специалист счетири висши разностранни образования:

-         Висш институт по Архитектура и строителство в гр. София;

-    Висше военно инженерно-строително училище „Любен Каравелов” – София;

-         Висш Пловдивски университет „П. Хилендарски” – икономика;

-         Международни културни отношения – Артмениджмънт.

Първите уроци по рисуване още 8 годишен малкият Васил взема от световно известния български художник Владимир Димитров Поп Петров – Майстора, доайена на Лувъра.

15 август 1959 г. е паметна дата за Васил, който получава от игумена на Рилския манастир подарък три дърворезбарски длета за нарисуваната икона на „преп. Св. Иван Рилски – Чудотворец”.

            През студентските си години Васил Даскалов се учи на дърворезба при проф. Асен Василев. Специализира при известния български дърворезбар от Родопите – Петър Кушлев – Патриархът на Българската дърворезба. Васил Даскалов е секретар на задругата на майсторите на народните художествени занаяти – секция „Дърворезба” от 1989 г.

            Родът му има първокорени в богатото на духовни традиции Дебърско, днешна Македония, откъдето иде и полъхът на тамошния резбарски художествен стил. Известни в наши дни даровити предшественици на Васил Даскалов от тази школа са архитектон Алекси Рилец (1760) от с. Лазарополе  (Дебърско) – проектирал и ръководил строежа на Рилския манастир, баща му – Петър Ф. Бързаков (Гарката), роден 1740 в с. Гари (Дебърско) – известен учител по дърворезба, худохник и архитект – основателят на прочутата Дебърската дърворезбарска школа и дядо му – Филип Бързака (Филе), роден около 1710 г. в с. Лазарополе  (Дебърско) – прочут майстор дърводелец – марангьоз: правел софри, долапи, вратници, потони.

            Една от страниците в родовата памет на Васил Даскалов по бащина линия е написана в гр. Трявна. Оттук е влиянието и на Тревненската резбарска школа - закваската забъдещия резбар. За израстването му в дърворезбата от голямо значение е фактът, че Васил е завършил с голямо желание и Строителния факултет с най-трудната специалност във Висшият институт по архитектура и строителство в София. Дърворезбата е цяла математика, казва Васил. Тук, особено дескриптивната геометрия е наука на изключително голямото пространствено въображение. Заедно с висшата математика от всичките и части и аспекти са в основата на неговото творчество. Особено царицата на проекциите - Монжовата е другият специалитет на инж. Васил Даскалов. А и архитектурата, особено архитектурната перспектива му помагат в голямото му творчество. В помощ при реализацията на отговорни проекти са особената форма на кривата линия. Тук идват на помощ сестрите на дескриптивната геометрия: планиметрия, стереометрия, тригономегрия, изометрия, диметрия и декартовата координатна система. Особено кръгът, сферата, кълбото. Всичко това доминира в неговата математическа наблюдателност. Талантът му съзира с проницателните му възрожденски очи. С резбарския си похват отразява духът на слънчевите лъчи в плътта и лицето на дървото. А то е жадно за нов живот възкръснал от мъртвата материя от умелите ръце на Васил Даскалов, който го озарява както слънцето. С дърворезбата го връща отново в живата материя на природата - изворът на богати сюжети в Българското дърворезбарско изкуство.

Животът на Васил Даскалов е изпълнен с мисъл и съдържание. Смисълът е, че с него твори един невероятен свят. Вече почти половин век с враснали в длетото длани, с голяма творческа фантазия и усет към материала, той създава цикъл след цикъл. Майсторски отразява от околното, това което вижда, което го вълнува и впечатлява, от него прави голямо изкуство. А силното му пластично присъствие, високата му ерудиция, професионалните му художествени качества и Божията дарба са съдържанието и смисълът на живота му.

Неговите дърворезби на олтари, художествено дърворезбовани спални в различен стил, стотиците дърворезбосани стени,  украсяват правителствени резиденции и спортни зали по цял свят – в САЩ, Германия, Англия, Австрия, Италия, Австралия и показват обхватността на творчеството му.

            Талантът на Васил Даскалов личи и от множеството иконописи на църковни кубета, от стените, изографисани със сцени от славното ни минало... Той е авторът на цветните илюстрации на лечебни растения в луксозна книга на Министерството на горите, рисунките на билките в книгата на природния лечител Петър Димков, рисунките на диворастящите гъби в книгата на почетния миколог на 57 световно известни университети по микология - Иван Сечанов.

Вдъхновен от Рила планина, св. Иван Рилски, Рилския манастир и архитектон Алекси Рилец той изразява чувствата си в поетични творби.

Думите не стигат, не могат да опишат цялостния профил на гражданина на света, чудотвореца инж. Васил Даскалов. Човек трябва да се докосне до него, да види творенията му за да почувства този неизчерпаем извор на творческа енергия.

За зла участ на 4.05.2015 г. рухна този величествен колос на българското изкуство – Васил Даскалов. Макар, че в книгата са отразени малка част от творбите му и то ненаименовани, той показа на роднините и съотечествениците си как трябва да живее човек, за да остави след себе си ярка и незабравима пътеводна следа.

 

                               I ЧАСТ                                                                                               IV ЧАСТ

Кратка визитка на Васил Даскалов                           Кратка визитка на Васил Даскалов

Предисловие                                                                     Предисловие

Образование                                                                     Творби на Васил Даскалов

Къртовски труд                                                                                               Природа

Творби на Васил Даскалов                                                          Щампи

                Култови сюжети                                                              Рисунки

                Пейзажи                                                             Албум

 

                II ЧАСТ                                                                            V ЧАСТ

Кратка визитка на Васил Даскалов                          Кратка визитка на Васил Даскалов

Предисловие                                                                      Предисловие

Творби на Васил Даскалов                                          Изложби на Васил Даскалов

                Църкви                                                               Отзиви за произведения на Васил Даскалов

                Рилският манастир                                          Стихотворения посветени на Васил Даскалов

                Тавани                                                               Стихотворения на Васил Даскалов

Литература 

                III ЧАСТ

Кратка визитка на Васил Даскалов

Предисловие

Творби на Васил Даскалов

                Мебели

                Цветя

 

                                                                                              Автор:   al_obr_obretenov@abv.bg