Корица  Юрий Гагарин. Истината зад легендата

Юрий Гагарин. Истината зад легендата


интернет книжарница "Нова звезда"
Автор: Джейми Дорън и Пиърс Байзъни

Издателство:Сиела

Корична цена:15.90 лв.
Отстъпка:3.18 лв. (20.00 %)
Цена:12.72 лв.
ISBN:978-954-28-2307-0
Година:2017
Подвързия:Меки корици
Страници:272
Език:Български

„Книгата блестящо защитава двете си цели: да разкрие голяма част от мистерията около едно от най-величавите постижения на XX век и да уважи паметта на възпетите и невъзпетите герои от периода.”

Moscow Times

 Базирана на разсекретени документи за съветската космическа програма и безброй срещи с близки, приятели и колеги на Гагарин, тя описва различна картина от пропагандата, която СССР градеше около своя летец-герой, особено след неговата трагична смърт при все още неизяснени напълно обстоятелства. Авторите се спират подробно на живота му до подвига с „Восток", на шеметната промяна след него, когато става най-известният човек на планетата, и на всички теории около катастрофата с тренировъчния самолет, която отнема живота му.

За броени миговена 12 април 1961 г. Юрий Гагарин се превръща в най-известния човек на планетата. Лицето на харизматичния руски пилот става познато по целия свят. Тази популярност го изстрелва и в една нова орбита на живот – коренно различна от детството му, част от което преминава под нацистка окупация.

Гагарин става любимец на съветския лидер Никита Хрушчов и поема на мащабна обиколка по света, за да бъде посланик на съветските успехи в космическата надпревара със САЩ. Когато е в родината си, се бори упорито да получи още един шанс да полети в Космоса. Съдбата обаче е предопределила друго – само седем години след подвига му с „Восток“ той загива в полет с тренировъчен самолет при неизяснени напълно и до днес обстоятелства.

Съветската пропаганда изгражда бляскава легенда около Гагарин, която често не кореспондира с реалността. След разпадането на СССР обаче има възможност истината да бъде разказана.

„Юрий Гагарин. Истината зад легендата” се базира на разсекретени документи от съветската космическа програма и на безброй разговори с близки, колеги и приятели на Юрий Гагарин. Тя разказва за достойния живот на един руски герой, както и за останалите в сянка съветски учени, поставили основите на космическата ера.