Корица Художествената керамика в българските земи

Художествената керамика в българските земи


интернет книжарница "Нова звезда"
Автор: Димитър Овчаров

Издателство:Български бестселър

Корична цена:24.99 лв.
Отстъпка:8.75 лв. (35.01 %)
Цена:16.24 лв.
ISBN:978-954-463-087-4
Година:2010
Подвързия:Твърди корици
Страници:143
Език:Български

В тази книга автора представя феномена на българската етнокултура – художествената керамика, нейното историческо развитие и неповторимата хубост на съдове, които по форми и глазури нямат равни на себе си. Създадени от най-простата материя – глината, тези образци носят в себе си народния усет и вкус за естетика в бита, изразяват националното своеобразие и душевност на българина. Отработвани векове, напълно функционални и сега, те украсяват дома и трапезата днес. Разглеждат се най-характерните и значими художествени и керамични образци, открити и запазени по българските земи.

Димитър Овчаров е археолог, ст. н. с. I ст. в Археологическия институт и музей при БАН. Работи в областта на средновековната българска и византийска култура. Вниманието му е насочено към проблемите на средновековното изкуство, езическата религия на прабългарите, характера на военната и култовата архитектура. Защитава кандидатска дисертация на тема "Ранновизантийско крепостно строителство в българските земи V-VII в." (1973) и докторска - "Средновековните рисунки-графити от българските земи - извор на историята, материалната и духовната култура" (1987).
Автор е на повече от 200 научни труда, между които и няколко монографии. Повече от 30 години провежда разкопки на 15 археологически обекта, сред които централно ,място заема втората българска столица Велики Преслав.