Международният наказателен съд: учредяване и допълваща юрисдикция


интернет книжарница "Нова звезда"
Автор: Диана Ковачева

Издателство:Университетско издателство "Св. Климент Охридски"

Корична цена:14.00 лв.
Отстъпка:4.20 лв. (30.00 %)
Цена:9.80 лв.
ISBN:978-954-07-4522-0
Година:2018
Подвързия:Меки корици
Страници:279
Език:Български

На 1 юли 2002 г. влиза в сила Римският статут на Международния наказателен  съд и поставя началото на постоянно действащото международно наказателно правосъдие. Обсъждането на възможностите за създаване на международен наказателен съд отнема десетилетия и през този период въпросът за юрисдикцията му остава един от основните и ключови проблеми, по които постигането на съгласие между държавите изглежда невъзможно. Идеята задопълващата юрисдикция на МНС има фундаментален характер и решаващо значение за решението на държавите да създадат нов международен съд с толкова специфична компетентност.

Макар на пръв поглед въпросът за юрисдикцията на МНС да изглежда ясен, на практика той се оказва далеч по-сложен и спорен от очакваното. Учредяването на Международния наказателен съд е сериозен пробив в схващането, че физически лица не могат да бъдат субекти на
международното право. Въпросът, който и понастоящем остава отворен, е до каква степен МНС ще допринесе за постигане на основната цел на международното наказателно правосъдие: премахване на безнаказаността.