Корица Право на истина и свобода във всичко

Право на истина и свобода във всичко


интернет книжарница "Нова звезда"
Автор: Бенжамн Констан

Издателство:Нов български университет

Корична цена:17.00 лв.
Отстъпка:2.55 лв. (15.00 %)
Цена:14.45 лв.
ISBN:9786192330200
Година:2019
Подвързия:Луксозна
Страници:285
Език:Български

Настоящият сборник, съставен от Лидия Денкова, професор по философия в Нов български университет, следва подбора, който самият Констан прави в края на живота си. Сборникът предлага разширена картина на неговото творчество, в чийто център са две страстно защитавани от автора идеи – право на истина и свобода във всичко. В картината са включени и откликващи текстове по двете теми от съвременници на Констан, а също и анализ от по-ново време на известния му спор с Имануел Кант относно истината.
Подробно коментираните текстове се представят за пръв път на български език въз основа на последното академично издание на бележития мислител от 2017 г.

"Единствено свободата прави хората хора - всички способности на ума, всички заложби на таланта и гения се развиват само ако са осветени от свободата... Свободата извисява душата; дава на човека съзнанието за собственото му достойнство; образова го със своята ценност и го води непосредствено към познанието на моралната свобода, която означава човек да стане независим от принизяващите го страсти. Онзи, който би се изчервил от срам, ако се наложи да обслужва капризите на някой деспот, е по-малко склонен от друг да отстъпи пред тиранията на мръсното влечение или долното чувство."

Б. Констан, Политическата свобода