Корица Отвореното общество и неговите врагове. Том I: Магията на Платон

Отвореното общество и неговите врагове. Том I: Магията на Платон


интернет книжарница "Нова звезда"
Автор: Карл Попър

Издателство:Сиела

Корична цена:50.00 лв.
Отстъпка:10.00 лв. (20.00 %)
Цена:40.00 лв.
ISBN: 978-954-28-3177-8
Година:2020
Подвързия:Твърди корици
Страници:448
Език:Български

Тази книга е определяна като една от най-важните за 20. век. Тя вдъхновява филантропи, политици, философи, историци и икономисти, както от левия, така и от десния политически спектър. Разделена на два тома, тя представлява подробен анализ на философията на Платон – в том 1, и на Маркс и Хетел, в том 2, като проследява връзката между техните учения и ученията на тоталитарни, контрапросвещенски и авторитарни политически течения.

Остра и аргументирана критика срещу всяка диктатура, книгата защитава демокрацията, либерализма, отвореното общество, индивидуализма.

 „Отвореното общество и неговите врагове“ е една от най-важните книги, написани през XX век. В този фундаментален труд прочутият философ на науката Карл Попър проследява древните корени на онези политически течения, които заплашват да спънат прогреса и да запратят света в мрака на тоталитаризма. Издадена през 1945 г. тази книга представлява брилянтна и безкомпромисна защита на либералната демокрация, хуманизма и отвореното общество. Трудът на Попър е разделен в два тома, като в първия той анализира пространно философията на Платон и неговите последователи и открива в нея корените на тоталитарното мислене и реакцията срещу рационализма. Във втория том Карл Попър изследва идеите на Хегел и Маркс и политическите течения, които те са вдъхновили, и ги противопоставя на идеите на либерализма, индивидуализма, рационализма, отвореното общество и демокрацията.

За „Отвореното общество и неговите врагове“ през 1976 г. проф. Карл Попър, член на Лондонското кралско дружество, получава наградата на Американската асоциация за политически науки.

„Властта на закона никога не е изцяло само добра: никоя човешка институция не е изцяло добра. Всички хора грешат и затова всички техни действия, изобретения и институции са несъвършени. Властта на Закона обаче може да бъде подобрена, като усъвършенстване законите, институциите и самите себе си, като се научаваме да прибягваме по-малко до насили. Това е целта на всяка цивилизация – да намали ролята на насилието и страха в човешкия живот.

Сър Карл Попър, из „Предговор към моите български читатели“